Kanye West kritiserar Adidas och uppmanar fans att inte köpa "icke-godkända" Yeezys

February 26, 2024
Kanye West kritiserar Adidas och uppmanar fans att inte köpa "icke-godkända" Yeezys

Adidas meddelade officiellt att de kommer att återuppta försäljningen av Yeezy-produkter. Skojätten avslöjade att 350 V2 kommer att vara den första silhuetten som får en global lansering i färgsättningen "Steel Grey".

Kanye West, som skapade Yeezy och har samarbetat med flera företag i projektet, uttalade sig om nyheten på Instagram. Där uppmanade han fansen att inte köpa någonting från Adidas och jämförde händelsen med våldtäkt.

Bildtexten löd: "Ingen som älskar Ye skulle köpa dessa fejkade Yeezys. Jag har aldrig gjort dessa färgsättningar, jag får inte betalt för dem, och Adidas stämmer mig. Alla dessa kändisar och allmänheten kommer att stå upp mot en T-shirt eller färgen på min hatt, men när ni ser att mina barn göms undan från mig eller ser ett faktiskt Fortune 500-företag våldta en av era hjältar i verkliga livet, säger ingen något eller gör något."

West fortsatte: "Vad gäller systemet, vad ska ni göra nu? Ta ner mitt album igen? Frys mina konton igen? Hota folk att inte arbeta med mig igen? Alla de nya icke-godkända 350:orna är [dåliga], och alla [vet] att 350 [alltid] har varit dåliga."

I oktober 2022 avbröt Adidas sitt partnerskap med West efter att han gjort en serie antisemitiska kommentarer. De utfärdade ett uttalande som löd: "Efter en grundlig granskning har företaget beslutat att omedelbart avsluta partnerskapet med Ye, avsluta produktionen av Yeezy-märkta produkter och stoppa alla betalningar till Ye och hans företag."

Enligt AP News såg Adidas ett tapp på 655 miljoner dollar i försäljningen under det sista kvartalet det året. Totalt rapporterade skomärket en nettoförlust på ungefär 551 miljoner dollar för 2022.

Tidigare idag fortsatte West att kalla ut Adidas i en Instagram-video som laddades upp på hans konto. Han sa: "Inte nog med att de släpper ut fejkade färgsättningar som inte är godkända, [men] de stämmer mig för 250 miljoner dollar, och de betalar mig inte heller för dessa skor som de släpper ut som har mitt namn på dem. De använder avtalsklausuler och 50 års 'Detta är erfarenhet' för att våldta en artist. En av era favoritartister, mitt framför er, i dagsljus."

Published